Vanliga frågor om Manukahonung

Vanliga frågor om Manukahonung

Här hittar du svar på vanliga frågor om manukahonung – från dess unika egenskaper och hälsofördelar till hur du väljer rätt produkt. Oavsett om du är nyfiken på MGO, UMF, eller hur manukahonung kan användas i din vardag, ger denna guide dig all information du behöver för att förstå och använda denna fantastiska honung. Se nedan för vanliga frågor om Manukahonung för att få klarhet i allt du undrar om denna dunderhonung – manukahonung!

Vad är manukahonung?

Manukahonung är en speciell typ av honung som produceras av bin som samlar nektar från manukabusken (Leptospermum scoparium), en växt som är inhemsk i Nya Zeeland. Den är känd för sina unika antibakteriella egenskaper och används både som livsmedel och inom sårbehandling. För sårbehandling finns det särskilt framtagna medicintekniska produkter med medicinsk manukahonung. Se mer om Vad är Manukahonung?

  • MGO (methylglyoxal): Den aktiva antibakteriella komponenten i manukahonung. Högre MGO-värden innebär starkare antibakteriell effekt. Manukahonung kan märkas med enbart MGO som certifieringssystem.
  • UMF (Unique Manuka Factor): Ett certifieringssystem som säkerställer att honungen är äkta manukahonung från Nya Zeeland, där ingår tester av kvalitet och renhet. Manukahonung kan märkas med både MGO och UMF, enbart UMF eller MGO.

Både MGO och UMF är de två vanligaste certifieringssystemen av manukahonung. Om Manukahonung har någon av MGO/UMF eller båda märkningar på produkten är det en säker manukahonung med hög kvalitet och äkthet.

I manukablomman som växer på manukaträdet (arten Leptospermum Scoparium) finns ämnet Dihydroxyaceton (DHA), som bin tar med sig när de pollinerar manukablomman. Vilken i en kemisk förening blir till methylglyoxal i bikupan. Läs mer om hur manukahonung blir till

Manukahonung har flera hälsofördelar:

  • Antibakteriella egenskaper: Hjälper till att bekämpa bakterier och infektioner. Tack vare MGO (Methylglyoxal)
  • Sårläkning: Främjar läkning av sår och små brännskador.
  • Immunstöd: Stärker kroppens immunförsvar naturligt.
  • Matsmältningsstöd: Lindrar magproblem och bidrar till en bättre matsmältning.
  • Träning: En naturlig energiboost.
Till skillnad från vanlig honung är manukahonung unik genom sitt innehåll av det bioaktiva ämnet methylglyoxal (MGO). Methylglyoxal är en naturlig kemisk förening som har kraftfulla antibakteriella, antivirala och antiinflammatoriska egenskaper. Det verkar genom att hämma bakterier från att fästa vid celler, vilket bidrar till dess effektiva skydd och läkande egenskaper.

Manukahonung kan användas på så många sätt att möjligheterna känns oändliga! Här är några populära användningsområden:

  • Kosttillskott: Ta en till två teskedar dagligen för att boosta din hälsa.
  • Sårbehandling: Applicera direkt på sår för att dra nytta av dess antibakteriella egenskaper. Finns sårsalvor att köpa på apotek.
  • Hudvård: Gör en ansiktsmask och låt huden njuta av manukahonungens näring.
  • Naturlig sötning: Perfekt att röra ner i te (låt vattnet svalna något) eller yoghurt som ett hälsosammare alternativ till socker.
 

Ja, manukahonung passar utmärkt i te och ger både en naturlig sötma och dess hälsosamma fördelar. Så länge tevattnet har svalnat något är det ingen fara, eftersom MGO – den aktiva ingrediensen i manukahonung – är stabil mot både värme och ljus. Det gör den till ett perfekt val för att njuta av en lugnande kopp te, samtidigt som du får alla dess hälsofördelar!

Vi har genomfört ett test för at utse bästa manukahonungen där vi utgått från kvalitet, märkning, tillgänglighet och pris. Den bästa manukahonungen att köpa är MGO Manukahonung 600+ från varumärket MGO. Läs testet Bästa Manukahonung 2025 och se varför.

Ja, manukahonung är känd för sina antibakteriella egenskaper som kan stödja en hälsosam matsmältning. Den kan hjälpa till att balansera bakteriefloran i tarmen och lindra magbesvär som uppblåsthet och milda inflammationer. Regelbunden konsumtion kan också ge stöd för personer som lider av magkatarr eller irriterad mage.

Ja, en tesked manukahonung kan hjälpa till att lugna en irriterad hals och lindra symtomen vid förkylning tack vare dess antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Det finns även halstabletter med högt innehåll av Manukahonung att köpa från apotek.

Kristallisering av manukahonung är en naturlig process som uppstår när glukos i honungen börjar bilda fasta kristaller. Detta fenomen påverkar inte kvaliteten eller de antibakteriella egenskaperna hos honungen, utan är ett tecken på att den är naturlig och inte överprocessad.

Kristallisering sker snabbare om honungen förvaras i en kallare miljö eller om den har en hög andel glukos jämfört med fruktos. Manukahonung tenderar att kristalliseras långsammare än många andra typer av honung eftersom den innehåller lägre halter av glukos. Dock kan lagringstiden, temperaturen och den naturliga sammansättningen påverka processen.

Om din manukahonung har kristalliserats kan du enkelt återställa dess flytande form genom att försiktigt värma burken i ett varmt vattenbad. Se till att inte överhetta honungen, eftersom hög värme kan påverka dess näringsämnen och MGO-nivå. Kristallisering är ett naturligt kännetecken för äkta honung och bör inte ses som en defekt.

Manukahonung ska förvaras på en sval och torr plats, borta från direkt solljus. Du behöver inte kyla den, men undvik att utsätta honungen för extrem värme eftersom det kan påverka dess konsistens och smak. Rätt förvaring säkerställer att honungen behåller sina egenskaper under en lång tid och att undvika kristallisering.

Blanda i mat, på youghurten, ha i te eller direkt från tesked. Ett rekommenderat dagligt intag är 1-2 teskedar ren manukahonung, dagligen. Men mängd och halt MGO kan ökas vid behov. Det går även bra att blanda ut manukahonung i mat och dryck.

Enligt livsmedelsverket är det inga problem att äta honung vid graviditet och/eller vid amning. Vid amning är det dock direkt olämpligt att applicera manukahonung på bröstet för att läka exempelvis en sårig bröstvårta eftersom barn under 12 månader inte ska äta honung.

Manukahonung är dyrare än vanlig honung på grund av dess unika ursprung, begränsade tillgång och vetenskapligt bevisade hälsofördelar. Den produceras endast i Nya Zeeland, där manukabusken (Leptospermum scoparium) växer naturligt. Den begränsade växtsäsongen och det faktum att bin endast kan samla nektar från manukablommor under korta perioder varje år bidrar till dess höga pris.

Dessutom kräver manukahonung noggranna tester och certifieringar för att säkerställa dess kvalitet och styrka, såsom mätning av MGO och UMF-nivåer. Dessa processer, tillsammans med att certifierad manukahonung måste uppfylla strikta standarder, gör produktionen mer kostsam. Den höga efterfrågan globalt och dess dokumenterade hälsofördelar – från antibakteriella egenskaper till immunstöd – bidrar också till att göra manukahonung till en premiumprodukt.

När du köper manukahonung betalar du inte bara för en honung utan för en vetenskapligt bevisad naturprodukt med unika egenskaper.

Desto högre MGO-halt, desto högre halt methylglyoxal och antibakteriell effekt. Smakmässigt är det ingen skillnad mellan de olika MGO-halterna, alla har lika god smak. En tumregel som kan vara bra att använda:
Använda MGO 100+ i vardagen, MGO 300+ inför känsliga perioder och MGO 600+ under utsatta perioder.

På de olika förpackningarna av Manukahonung står det utgångsdatum. I snitt mellan olika varumärken så är hållbarheten för Manukahonung 2-3 år. Men sen är det honung vi pratar om och honung håller i praktiken för all framtid. Man har hittat honung från urminnestider som fortfarande är ätbara. Honung är ett av få livsmedel där bakterier inte kan bildas.

Nej, spädbarns tarmflora är inte tillräckligt utvecklad för honung. Livsmedelsverket rekommenderar därför att barn under 12 månader inte ska äta honung. Över 12 månader går det bra att äta manukahonung.

Nej. Det finns ingen gräns för hur mycket manukahonung man kan äta.

Vi tror och hoppas att vi besvarat de vanliga frågorna om Manukahonung. Glöm inte läsa vårt test Bästa Manukahonung 2025 där vi korar vinnaren.